Har du gule tenner?

Hva skyldes gule tenner?
  • arv da noen er født med en tynnere emalje ofte er det genetisk for noen.
  • miljø, i form av hva man putter i munnen daglig (mat, drikke, tobakksvarer)
  • medisiner Tar du sterke medisiner over tid, kan dette påvirke fargen på tennene. 
  • alder er en faktor hvor emaljen oftest er nedslitt og dette gir misfarging. 


Lurer du på om du har dårlig eller god tannemaljen? 

Hos pattedyr kommer det bare to sett med tenner, og de endelige tennene vil ikke erstattes etter at emaljen er slitt ned. Hos de fleste er emaljen tykkest over spissene på tannkronen, og tynnest langs den nedre kanten. 


Hvordan vet du hva som er tannemalje og ikke? 

Tannemalje fremstilles som svakt gjennomskinnelig og varierer normalt fra svakt gulaktig til grå/hvit i fargen. 


Hva påvirker tannemaljen? 

Du bør vite at enkelte typer matvarer og drikke kan sette farge på tennene dine, og blant de aller mest kjent er kaffe, te, brus og vin.


Annet som gir misfarging? 

Det er også andre matvarer som kan bidra til misfarging. Blant annet kan blåbær, tranebær, bjørnebær, kirsebær, druer, granateple og annen farget frukt vil ha samme effekt.

De enkleste tiltak du kan gjøre er å unngå mye sterkt farget mat. Man kan gjerne skylle munnen med vann, spise en brødskive etc. etter inntak for å redusere påvirkningen.

Man bør ikke pusse tennene like etter at man har inntatt syrlige drikker, frukter eller bær fordi tannemaljen da er svak og lett påvirkelig for slitasjeskader.


Tobakk

Snus, røyk og skråtobakk er velkjente årsaker til missfarging. Spesielt tradisjonell løs-snus missfarger mye. Sigarettrøyk missfarger kun moderat, men graden avhenger av hvor mye en røyker. Storrøykere har mye mer missfarging, enn de som festrøyker en gang i blant.

Det enkleste for å redusere missfargingen er selvsagt å kutte ut tobakken. I tillegg finnes det tannkrem som påstår at de sliper vekk missfarging på tennene som skyldes tobakk.


Sykdom og medisiner 

En del sykdommer og noen behandlingsformer kan gi missfarging av tennene. Et eksempel på dette er antibiotikabehandling (Tetracykliner) som man får som barn. Enkelte typer antihistamin som brukes mot allergier, noen typer medisiner mot høyt blodtrykk, kan forårsake misfarging av tennene.


Alder Med årene vil tannemaljen på tenner slites ned og det noe gulere tann-benet som er under emaljen kommer mer til syne eller blir mer fremtredende. Dermed ser tennene ofte gulere ut.


Arv 

Hvor lett tennene dine vil missfarges, kan også påvirkes av arv. Enkeltpersoner er for eksempel genetisk disponerte for å få en tykkere tannemalje, som gir deg et naturlig hvitere  smil.


Hull i tennene 

Når hull i tennene blir store nok, det vil si at hullet går inn i tann-benet (dentinet-strukturen under tannemaljen) vil det missfarge fra innsiden og tennene blir blålige og svarte. Derfor kan det være lurt å få sjekket tennene og eventuelt få reparert dem.


Skadde og gule tenner 

For å unngå at tennene lettere blir missfarget bør man i tillegg til å redusere den ytre påvirkningen også sørge for at tennene får god pleie. Daglig tannpuss med elektrisk eller middels hard tannbørste, tanntråd og fluorholdig tannkrem sørger for sterke og rene tenner. I tillegg bør du gå regelmessig 1-2 (noen ganger også 3 og 4) ganger i året for å rense og pusse tennene hos tannlege. 


Håper du har fått noe nyttig informasjon som kan hjelpe deg som stadig opplever å få tilbake fallende gule tenner. 

Hilsen CathrinFlere nyheter